TARİH BOYUNCA ANADOLU’DA TABİATIN DEĞİŞİMİ LİSE COĞRAFYA 9.SINIF COĞRAFYA DERSİ KİTABI LİSE 1.SINIF

TARİH BOYUNCA ANADOLU’DA TABİATIN DEĞİŞİMİ LİSE COĞRAFYA 9.SINIF COĞRAFYA DERSİ KİTABI LİSE 1.SINIF

TARİH BOYUNCA ANADOLU’DA TABİATIN DEĞİŞİMİ LİSE COĞRAFYA 9.SINIF COĞRAFYA DERSİ KİTABI LİSE 1.SINIF
Bu gün Türkiye’nin herhangi bir köşesinde seyahat eden bir kimse çevresinde gördüğü bir tarlanın, bölük pörçük ormanların, bozkırların öteden beri öyle olduğunu düşünür, ya da hiç üzerinde bile durmaz. Gördüklerini olduğu gibi kabullenir. Belki de yolu yaz sonunda Anadolu’nun iç, doğu veya güneydoğusuna düştüğünde göz alabildiğine uzanan bozkırları, yüzyıllar önce niçin yurt tutmuş olduğumuza şaşar kalır. Milattan on bin yıl kadar önce Trakya’nın tamamı ile Anadolu’nun %72’sinin orman örtüsüyle kaplı olduğu bilimsel verilere dayanılarak tahmin edilmektedir.

Geriye kalan alanların yarısının bozkır diğer yarısının göller sazlıklar ve Alpin kuşak bitkileriyle kaplı olduğu düşünülmektedir. Tarih süreci boyunca meydana gelen tahrip sonucu bu gün ormanlık alanlar toplam yüzölçümün dörtte birine düşmüştür. On iki bin yıl öncesinde bütün bitki örtüsünün iyi nitelik taşıdığı kabul edilir. Oysa bugün Türkiye’deki orman alanlarının yarısından fazlası iyi nitelikli değildir. Bozkır, normal koşullarda toprağı tamamen örten bitkidir. Aşırı otlatılıp bozulması hâlinde örtme yüzdesi azalır. Tahrip devam ederse büsbütün yok olur.
İç Anadolu’nun Hitit devrinde görülen manzarası otlana otlana kele dönmüş, toprağı aşınıp gitmifl bozkırlar değildi kuşkusuz. Durumun böyle olmadığının Hititlerin bizlere kadar ulaşan ünlü Hitit geyiği heykelinden anlamak kolaylıkla mümkündür. Geyik, bozkır hayvanı değildir. Ormanlarda yaşar. Hitit aslanları. Orman-bozkır yaşama ortamını benimseyen aslan üçbin yıl öncesine kadar Anadolu hayvan varlığının bir türü idi. Hepsinden önemlisi aslanları doyuracak kadar bol geyik, karaca, yaban koyunu v.b. otobur hayvanlar barınıyordu çevrede. Ankara’daki ünlü Anadolu Medeniyetleri

Müzesi’nde testilerin ağzı flamingo gagası biçimindedir. Demek ki, o zamanlar sulak sahalar henüz kurutulmamıştı. Flamingolar, turnalar kentlerden yüzlerce kilometre uzakta değil hemen yanı başlarında idi.

Günümüzde kömür olarak bildiğimiz şey milyonlarca yıl öncesinin ormanları, petrol olarak tanıdığımız şey ise deniz bitkileridir. Soframızdaki et, sırtımızdaki yün; bozkırların yemyeşil çayırlarının başkalaşmış şekilleridir. Eğer ki bugün koşup oynuyor, çalışıyorsak hayatta kullandıklarımız o bitkilerin sessiz dünyasında gizlidir.

COĞRAFYA 9 DERS KİTABI
COĞRAFYA 9 DERS NOTLARI
COĞRAFYA 9.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI
COĞRAFYA 9.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA 9.SINIF ÖDEVİ
COĞRAFYA LİSE 1.SINIF DERSİ ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE TEST SORULARININ CEVAPLARI
COĞRAFYA LİSE 1.SINIF DERSİ ETKİNLİKLERİNİN CEVAPLARI