Doğayı Koruma Bilinci LİSE COĞRAFYA 12.SINIF KİTABI LİSE 4.SINIF
İnsanlar var olduklarından itibaren doğayla iç içe yaşadıkları için bulundukları çevreyle uyum içinde yaşamışlardır. Tüm ihtiyaçlarını doğadan karşıladıklarından ona saygı duymuşlardır. Birçok toplum kendi gücü dışında oluşan doğa olayları karşısında güçsüz oldukları için onları dini inançlarının temeli saymışlardır.
Sanayi Devrimi ile birlikte doğal kaynakların aşırı ve bilinçsiz kullanılması doğal çevrede büyük bozulmalara neden olmuştur. Bu bozulma özellikle 19. yy.dan sonra çok büyük bir hız kazanmıştır.
19. yy.dan itibaren gelişen teknoloji ve sanayi faaliyetlerinin artmasına bağlı olarak ortaya çıkan, kentleşme, orman yangınları, tarla açmalar, tarımda kullanılan ilaçlar ile oluşan kirlenmeler sonucu doğal kaynakların korunması önem kazanmaya başlamıştır.
Doğaya yapılan müdahaleler günümüzde insan ve diğer canlı hayatını tehdit eder duruma gelmiştir. Doğadaki bu tehditler büyük boyutlara ulaştığından doğanın kendi kendini yenileyerek eski hâline dönmesi de gittikçe güçleşmektedir.
Sistemli doğa koruma bilinci, dünya genelinde 1960'lı yıllardan sonra oluşmaya başlamıştır. Bu amaçla çevresel sorunlara yönelik olarak son yıllarda pek çok düzenleme yapılmıştır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
1.Çevre sorunlarının çözümü için uluslararası iş birliği ve karşılıklı güven ortamının oluşturulması,
2.Uluslararası alanda yoğun bilgi alışverişi ve şeffaf çevre programlarının oluşturulması,
3.Oluşturulan çevre programlarının temelini teşkil eden araştırma ve geliştirme çalışmaları için yeterli kaynakların oluşturulması,
4.Global çevre koruma çalışmalarına tüm gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin aktif katılımının sağlanması,
5.Bilimsel ve teknolojik bilgilere kolaylıkla ulaşarak gelecek için en gerçekçi adımları atmak şeklinde sıralanabilir.