Güneş sistemi dışında su VAR MI?
Güneş sistemi dışında ilk su izi
Uluslararasi bir bilimadamı ekibi, güneş sisteminin dışında da su bulunduğunu gösteren ilk somut bulgulara ulaşıldığını açıkladı.
Araştırmacılar, dünyadan 64 ışık yılı uzaklıkta saptanan dev bir gezegenin atmosferinde tartışma götürmeyecek netlikte su buharı işaretlerine rastladıklarını belirtiyorlar.
Jüpiterden daha büyük olan ve HD18973B kod adı verilen gezegen, Vulpecula-Tilki takım yıldızında yer alıyor.
Sıcaklığı 2 bin santigrat dereceye varan gezegen bildiğimiz türden bir canlı barındırmaya müsait değil.
Fakat, kendi güneş sistemimizde su bulunduğuna dair somut bulgulara yıllarca süren araştırmalardan sonra varan bilimdünyası, ilk kez güneş sistemi dışında da aynı bulguların tespit edilmesini büyük ilgiyle karşıladı.
BBC bilim muhabiri, HD18973B gibi 64 ışık yılı uzaklıktaki bir gezegeni en son model teleskoplarla bile görmenin mümkün olmadığını söylüyor.
Öyleyse bilimadamları, H20'yu nasıl tespit etti? Bu kısmen, şanslı olmalarına bağlı...
HD18973B, dünyanın perspektifinden bakıldığında, komşu bir yıldızın tam önünden geçerek yörüngesinde dolanıyor, ve bu yıldız NASA'nın Spitzer adlı teleskobuyla görülebilecek kadar büyük ve parlak.
Gezegen, önünden geçtiği yıldızın ışığını kısmen karaltıyor. Ve dünyadan bakıldığında gezegenin varlığını bu karaltıdan anlıyoruz.
Bilimadamları, yıldızdan kaynaklanan ışığın, gezegenin atmosferinde nasıl değiştiğini inceliyor.
Işığın analizi, sözkonusu gezegenin atmosfer yapısının hesaplanmasını sağlıyor.
Araştırmanın bir kısmını University College London yürüttü.
Ekibin başkanlarından Profesör Jonathan Tennyson, bu sistemle güneş sistemi dışındaki diğer gezegenleri de inceleyebileceklerini belirtiyor.
Bilimadamlarının bundan sonraki hedefi, sıcaklığı dünyamızınkine yakın olup atmosferinde su buharı bulunan bir gezegeni tespit etmek.
Şayet bu gezegenin atmosferine çürüyen bitkilerin saldığı metan gazı da saptanırsa, güneş sistemi dışında hayata işaret eden ilk bulgulara kavuşmuş olacaklar.