Akdeniz Bölgesinin Tarımda Birinci Olduğu Ürünler Nelerdir? Özellikleri Nelerdir? örnekleri Nelerdir?
Turunçgiller: Kış ılıklığı isteyen bir üründür. Akdeniz bölgesindeki terra rosa toprakları ile iyi uyum sağlamıştır. %86’lık üretimle Türkiye’de ilk sıradadır.
Muz: Tropikal iklim ürünüdür. Bu nedenle kışların daha ılık geçtiği Anamur-Alanya arasında yetiştirilir. Ülke üretiminin
tamamını bu bölgededir. Muz, en çok ithal(dışalım) ettiğimiz ürünlerden biridir.
Gül: Gül yağı üretiminde kullanılan gülün tamamını Akdeniz Bölgesi karşılar. Göller Yöresi’nde, Isparta çevresinde yoğun olarak yetiştirilir.
Soya Fasulyesi: Kış ılıklığı isteyen bir üründür. Özellikle Adana Bölümü’nde yetiştirilir. Yağ ve hayvan yemi üretiminde kullanılır. Türkiye üretiminin %90’ını karşılar.
Yer Fıstığı: Türkiye üretiminin %90’ını karşılar.
Mısır: Akdeniz Bölgesi’nde sulama yöntemi ile üretilir. Yağ ve hayvan yemi üretiminde kullanılır. Türkiye üretiminin
%45’ini karşılar ve ilk sıradadır.
Anason: İlaç ve içki sanayinde kullanılır. Türkiye üretiminin %70’ini karşılar.
Pamuk: Özellikle Çukurova çevresinde yetiştirilir. Türkiye üretiminin yaklaşık %20’sini karşılar ve GD Anadolu ve Ege
bölgelerinin ardından 3. sıradadır.
Tütün: Adana Bölümü’nde
- Sebze üretiminin en fazla yapıldığı bölgedir.
- Ayrıca iklimin karasallaştığı göller yöresinde,haşhaş,şekerpancarı,ve tahıllarda yetiştirilmektedir.
- Zeytin üretiminin bu bölgede Akdeniz iklimine bağlı olarak yaygın olması beklenirken turunçgil üretiminin yaygın olarak yapılması zeytin üretimini sınırlandırmıştır.