Lidar (Light Detection and Ranging) > UZAKTAN ALGILAMA SİSTEMLERİNİN DOĞAL AFETLERİN YÖNETİMİNDE ETKİLERİ Coğrafya Blog, Coğrafya Forum, Coğrafya Hakkında, Bilmeniz Gerekenler, Ne Nedir?, Coğrafya Haber, Coğrafya Yazılar,Uzaktan Algılama Sistemleri, Doğal Afetler,Lidar, ,Light Detection, , Ranging,

Lidar (Light Detection and Ranging) > UZAKTAN ALGILAMA SİSTEMLERİNİN DOĞAL AFETLERİN YÖNETİMİNDE ETKİLERİ Coğrafya Blog, Coğrafya Forum, Coğrafya Hakkında, Bilmeniz Gerekenler, Ne Nedir?, Coğrafya Haber, Coğrafya Yazılar,Uzaktan Algılama Sistemleri, Doğal Afetler,Lidar, ,Light Detection, , Ranging,

UZAKTAN ALGILAMA SİSTEMLERİNİN DOĞAL AFETLERİN YÖNETİMİNDE ETKİLERİ

Lidar (Light Detection and Ranging)



LiDAR lazer vurumlarının yansımalarından mesafe ölçme esası ile çalışır. LiDAR hassas Sayısal Yükseklik Modeli  (SYM)  çıkarılması gereken tüm afetlerde kullanılabilir.  Faylanmanın yüzey izlerinin haritalanmasında dikeyde ve yatayda sağladığı yüksek çözünürlük daha önceden

keşfedilememiş fayların bulunmasında önemlidir. Özellikle aktif fayları tespit etmede başarılı sonuçlar elde edilmiştir.

·         -Yüksek çözünürlüklü hava-platformlu  (airborne) LiDAR görüntüleri faya bağlı jeomorfoloji çalışmalarında fay hatlarını gözlemleme ve analiz etmede oldukça başarılı sonuçlar vermektedir.

·         Bu sensörün yoğun bitki örtüsünden etkilenmemesi ve yüzey şekilleri nedeniyle ulaşılması zor olan bölgelerden veri toplayabilmesi büyük kolaylık sağlamaktadır.

·         -LiDAR ile elde edilecek hassas sayısal yükseklik modeli ile deprem öncesindeki fay hareketlerinin daha yüksek doğruluk oranı ile ölçülebilmesi mümkündür. Deprem afeti sonrası yerleşim bölgelerinde hızlı hasar tespiti için insan yapısı nesneler bulunabilir. Hasar görmüş yapıların tapu kadastro bilgileri de mevcut ise yükseklik analizinden hasar seviyesi bulunabilir.  Hasar seviyesi binalardaki ölçüm yapılabilen alandaki kırık ve çatlakların analiz edilmesi ile bilinebilir.  Özellikle gece saatlerinde gerçekleşen afetler için LiDAR’dan etkili bir şekilde faydalanılarak hızlı SYM oluşturulabilir.

·         -Toprak kaymasıyla ilgili çalışmalarda radar (SAR, InSAR) ve LiDAR gibi farklı kaynaklardan elde edilen verilerin kullanıldığı görülmüştür. Yakın zamanda yapılan çalışmalar LiDAR tabanlı SYM’nin hiperspektral görüntüleme ile beraber kullanımının  (veri kaynaştırma)  otomatik analiz performanslarını artırdığını göstermiştir.

·         -LiDAR verisi topoğrafya ile ilgili çok detaylı ve doğru bilgi sağlaması sayesinde özellikle sel baskını ve su taşkını benzetimlerinde önemli rol oynamaktadır. Sel ile ilgili çalışmalarda, İngiltere’deki Tewkesbury yakınlarında 2007 yılında gerçekleşen selin TerraSAR-X görüntüleri kullanılmıştır.  Doğrulama amacıyla Alman Havacılık ve Uzay Merkezi (DLR) SAR benzetimcisi (SETES) ile suyun ağaçlardan ya da binalar nedeniyle görülemediği yerler için LiDAR verisi kullanılmıştır.



KATEGORİLER:

Coğrafya Blog, Coğrafya Forum, Coğrafya Hakkında, Bilmeniz Gerekenler, Ne Nedir?, Coğrafya Haber, Coğrafya Yazılar,Uzaktan Algılama Sistemleri, Doğal Afetler,Lidar, ,Light Detection, , Ranging,