Termal Bant > UZAKTAN ALGILAMA SİSTEMLERİNİN DOĞAL AFETLERİN YÖNETİMİNDE ETKİLERİ > Coğrafya Blog, Coğrafya Forum, Coğrafya Hakkında, Bilmeniz Gerekenler, Ne Nedir?, Coğrafya Haber, Coğrafya Yazılar,Uzaktan Algılama Sistemleri, Doğal Afetler, Termal Bant

Termal Bant > UZAKTAN ALGILAMA SİSTEMLERİNİN DOĞAL AFETLERİN YÖNETİMİNDE ETKİLERİ > Coğrafya Blog, Coğrafya Forum, Coğrafya Hakkında, Bilmeniz Gerekenler, Ne Nedir?, Coğrafya Haber, Coğrafya Yazılar,Uzaktan Algılama Sistemleri, Doğal Afetler, Termal Bant

UZAKTAN ALGILAMA SİSTEMLERİNİN DOĞAL AFETLERİN YÖNETİMİNDE ETKİLERİ

a.     Termal Bant


Termal bant olarak adlandırılan dalga boyları 3 mikrometreden 1 santimetreye kadar olan spektral aralıktır. Bu bant aralığında hedeften gelen yansımanın yanı sıra hedefin yaydığı radyasyon da ölçülür. Termal görüntüleme teknolojisinde hedefin sıcaklığı hedeften gelen radyasyonun ‘blackbody’ (BB) adı

verilen bir referans ile karşılaştırılması ile bulunur.  BB gerçekte var olmayan,  ideal bir kavramdır.  Tüm dalga boylarındaki radyasyonu soğurduğu ve yine tüm dalga boylarında ışıma yaptığı varsayılır. BB hiçbir dalga boyundaki ışığı yansıtmaz, önce soğurur ve sonra ışıma yapar. Tüm modern termal kameraların BB gibi davranan ölçümleme parçaları vardır. Biri sıcak ve biri soğuk olmak üzere iki adet olan BB’ler algılayıcıda ölçülen radyans değerinin kalibrasyonunda kullanılır. Böylece hedefin sıcaklığı termal kamera ile doğru şekilde ölçülebilir.

AVHRR, EOS, MODIS, ASTER, GOES, METEOSAT gibi uyduların termal bantları mevcuttur.  Advanced Very High Resolution Radiometer  (AVHRR),  gibi termal kızılötesi uydu sensörleri 0,5 –1  °C hassasiyetinde sıcaklık ölçümü yapabilmektedirler.

·         Deprem tahmini ve uyarı sistemleri için termal anomalilerin tespiti önemli rol oynamaktadır.

·         Geçmiş sıcaklık verilerinin yeni alınan sıcaklık verileriyle karşılaştırılması sonucu anomaliler tespit edilebilir. Genellikle, MODIS, NOAAAVHRR, ASTER ve Landsat TM/ETM gibi uyduların termal bantları kullanılarak anomaliler tespit edilebilmektedir.

·         Birçok deprem incelenmiş ve birkaç gün öncesinde termal anomali tespit edilmiştir (2001 Bhuj, Gujarat 5-6 gün, 2012 Varzeghan, İran depremi 2-7 gün,  2004 Sumatra depremi 5 gün,  2008 Sichuan Wenchuan depremi 7 gün).  Termal sensörlerin deprem faaliyetlerinin görüldüğü alanlarda verdikleri yüzey sıcaklık bilgisinden depremlerle ilgili bilgi sağlanabilir. Termal anomaliler genellikle uzun fay hatlarında ve bu fay hatlarının kesiştiği bölgelerde gözlenmektedir.

·         Kömür madenlerinde ısı artışı sonrası meydana gelebilecek kazaların önüne geçilmesi için termal bandı olan uydular ile sıcaklığın izlenmesi ve kaza olduktan sonra müdahale için yine termal bant kullanılarak bilgi edinildiği çalışmalar bulunmaktadır.

Nükleer kazaların çevreye etkisi diğer kazalara göre oldukça fazla olmakta ve etkisi yıllarca devam etmektedir. Nükleer santrallerin çalışmaktayken veya bir kaza sonrasında soğutma havuzları veya atıklarını boşalttıkları denizleri sıcaklık değişimi yönünden inceleyen pek çok çalışma mevcuttur. Bu çalışmalarda farklı uydu ve sensörlerin termal bantlarının kullanıldığı görülmüştür.
X X
X X


KATEGORİLER:

Coğrafya Blog, Coğrafya Forum, Coğrafya Hakkında, Bilmeniz Gerekenler, Ne Nedir?, Coğrafya Haber, Coğrafya Yazılar,Uzaktan Algılama Sistemleri, Doğal Afetler, Termal Bant