Jeomorfolojide kullanılan yöntemler nelerdir
Jeomorfolojide kullanılan yöntemler;
Morfolojide şekil ve olayları gözle görmek, daha sonra bunları oluşturan ya da oluşumuna sebebiyet veren doğa
kanunlarıyla açıklamak önemlidir. Sistemli bir şekilde ve devamlı gözlemler yüzey şekillerinin dağılış ve alanların belirlenmesinde kolaylık sağlar. Bunu için şu metotlar kullanılır;
a) Müşahade(gözlem); araziye çıkıp şekilleri doğrudan görmek, yerinde tespit etmek daha doğru bilgiler verir. Arazide yapılan gözlemler sonucunda şeklinde yapılan çalışmalar, arazide yeni problemler bulunmasını ve hatta yeni sentezlerin ortaya çıkmasını sağlar. Gözle görülerek yapılan tespit, yüzey şekillerinin aktarılması veya bu şekilleri tespite yarayan optik hatalar yapmasına da engel olur.
b) Analiz(çözümleme); arazideki yüzey şekillerinin gözlemlenmesi tespit ve geçici açıklamasıyla devam der. Çok çeşitli ve çok geniş sahalarda bulunan yüzey şekillerinin ortaya çıkması jeomorfolojik çalışmalar açısından kolaylık sağlar.
c) Tasvir(betimleme); Bu aşamada yapılan analiz ve sınıflandırma daha verimli olup, yazı ve sembolik işaretler vasıtasıyla aktarılıp ayrımı ve açıklaması daha kolay olur. Şekillerin gözlenmesi, bu şekillerin harita, profil, kroki, taslak ve fotoğraf ile yazı ile oluşturulup kaynak haline gelmesi morfolojik çalışmaları kolaylaştırır.
d) Tasnif (sınıflandırma);Gözlem, çözümleme ve betimleme ile tespit edilmiş yüzey şekillerinin karşılaştırmaktır. Bu işlem yapılırken de karşılaştırma büyüklük- küçüklük, materyal- şekil, eskili- yenilik seçenekleri uygulanır. Bu aşamalar(causalite) prensibidir ve coğrafyanın tüm alanlarında uygulanır.