Nüfusun Dağılışı ve Dağılışı Etkileyen Faktörler
Türkiye’de Nüfus Dağılışı ve Nüfus Dağılışını Etkileyen Faktörler
1-Doğal Faktörler
a)İklim şartları: Yağışın yeterli olduğu ve ılıman iklim özelliklerinin görüldüğü kıyı bölgelerimizde nüfus,yağışın az olduğu ve kışın çok soğuk geçtiği iç bölgelerimize göre daha yoğundur.Ege bölgesinde nüfusun Doğu Anadolu’dan fazla olması gibi..
b)yer şekilleri: Yüksek ve çok engebeli yerlerde,sanayi ve ulaşım gibi ekonomik faaliyetlerin gelişmemiş olmasından dolayı nüfus azdır.Doğu Anadolu bölgesi,Doğu Karadeniz bölümü (kıyı kesimler hariç), Toroslar, Yıldız Dağları bölümü, Menteşe Dağlık yöresi, Taşeli Platosu gibi alanlarda yer şekilleri çok engebeli olduğundan nüfus seyrektir.
c)su kaynakları:Nüfusun su kaynaklarına yönelmesi kurak ve yarı kurak bölgelere özgüdür. En kurak bölgemiz olan Güneydoğu Anadolu’da nüfus su kaynaklarına yönelmiştir.iç Anadolu bölgesinde nüfusun bölge kenarlarında toplanmasının nedeni de budur.
2-Beşeri ve ekonomik faktörler
a)Sanayileşme: Sanayileşmenin yoğun olduğu alanlar,iş imkanı fazla olduğu için fazla göç almaktadır.İstanbul,İzmir,Bursa,Adana,Adapazarı,İzmit buna örnektir.
b)Tarım: Verimli tarım alanları olan Çukurova,Bafra,Çarşamba,Gediz,Bakırçay,Küçük ve Büyük Menderes ile Doğu Anadolu da ki çöküntü ovaları nüfusun yoğun olduğu yerlerdir.
c)Madenler: Maden çıkarımı ve işletmesinin bulunduğu yerlerde iş imkanının fazla olmasından dolayı,nüfus fazladır.Batman,Zonguldak,Afşin-Elbistan,Soma,Yatağan bunun örnekleridir.
d)Turizm: Turizm sezonluk ya da kalıcı nüfusa neden olur.Antalya,Alanya,Bodrum,Kaş,Kale,Fethiye,Kuşadası,Marmaris gibi yaz turizm alanları ile Efes,İstanbul gibi tarihi turizm alanları,Pamukkale,Ürgüp gibi doğal güzellik alanları turizmden dolayı nüfusun arttığı yerlerdir.
e)Ulaşım: Ulaşımın geliştiği yerlerde diğer ekonomik sektörlerde geliştiği için iş imkanları artmıştır.Yoğun göçten dolayı nüfus da artmıştır.İstanbul,İzmir,Adana en önemli örnekleridir.